Printer Friendly Version Селаковић разговарао са начелником Генералштаба Грчке @ 9 December 2021 04:31 PM

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са начелником Генералштаба националне одбране Републике Грчке Константиносом Флоросом.

Селаковић је оценио да пријатељским односима и одличној сарадњи наше две земље умногоме доприноси изузетно динамичан политички дијалог на највишем и високом нивоу.

С тим у вези, он је подсетио на своју билатералну посету Грчкој и недавни сусрет са министром Дендијасом на маргинама Министарског састанка ОЕБС-а у Стокхолму.

Министар је подвукао да је питање Косова и Метохије главни политичко-безбедносни изазов Србије, истичући да смо посвећени дијалогу и постизању компромисног решења, упркос свим опструкцијама привремених институција самоуправе у Приштини.

Захваливши саговорнику на принципијелној позицији његове земље по питању КиМ, Селаковић је изразио очекивање да ће Грчка остати доследна у таквом ставу.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Србија посвећена очувању регионалне стабилности и безбедности и успостављању ближе економске сарадње.

У складу са нашим водећим спољнополитичким приоритетом, а то је чланство у ЕУ, министар је поручио да је наша земља привржена сарадњи са свим државама чланицама и институцијама ЕУ на плану заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Министар је подсетио да Србија доприноси европској и глобалној безбедности учешћем у мисијама и операцијама ЕУ и УН, и да је по контрибуцијама у мировним мисијама прва у региону и међу првих десет у Европи.

Када је реч о војној сарадњи Србије и Грчке, Селаковић је констатовао да је она добра, да се одвија кроз заједничке војне вежбе, обучавање и усавршавање у образовним центрима две земље, преневши и да смо заинтересовани за њено даље јачање.